USB-stick kapot, en dan?

Het zal je maar gebeuren; je hebt een flink aantal belangrijke documenten op je USB-stick staan en dan ‘doet ie het ineens niet meer’. Je hebt geen (recente) backup en je wordt overvallen door een lichtelijk gevoel van paniek bij de gedachte dat een heleboel werk opnieuw moet worden gedaan. Ik heb een advies voor mensen die dit is overkomen: geef niet te snel op en blijf proberen.

Regelmatig krijg ik ‘kapotte’ USB-sticks in mijn handen met het verzoek de bestanden eraf te halen. Nog elke keer lukte het me om de bestanden veilig te stellen. Zo ook afgelopen week. Verschillende personen hadden al geprobeerd de USB-stick aan de praat te krijgen, maar helaas zonder succes. Zelfs een computerwinkel concludeerde dat de USB-stick was overleden en dat de bestanden niet meer te redden waren. Eigenwijs als ik ben, wilde ik het ook nog wel een keer proberen. En dat is maar goed ook, want het is me wederom gelukt de bestanden veilig te stellen. En eigenlijk doe ik niks bijzonders.

Mijn desktop pc met Windows XP evenals mijn Linux server hadden niet eens in de gaten dat er een USB apparaat aangesloten werd. Mijn laptop (windows XP) daarentegen zag wel dat er een apparaat aangesloten werd, maar herkende het apparaat niet goed (“onbekend apparaat”) of gaf in schijfbeheer aan dat er een verwisselbare schijf met een onbekend bestandsysteem was aangesloten. Toen dit laatste aan de hand was heb ik nog met behulp van R-studio geprobeerd om data terug te halen, maar dat leverde helaas niks op.

De grote truuk is echter de USB-stick heel vaak opnieuw in een andere hoek in de USB poort van je PC te steken. Voorzichtig wrikken, buigen, draaien, kracht uitoefenen op de USB-stick terwijl hij op de PC is aangesloten is hierbij toegestaan. Op deze manier kun je er namelijk voor zorgen dat een eventueel los contact in de USB-stick tijdelijk contact maakt. Als dat gebeurt en de USB-stick wordt ineens succesvol door je PC herkend, houdt de USB-stick dan stevig vast in de huidige stand en haal vlug de bestanden eraf. Het klinkt misschien een beetje klungelig en misschien is het ook een kwestie van geluk hebben, maar met deze trial and error methode is het me wel al een aantal keren gelukt (ook afgelopen week) om bestanden van een ‘kapotte’ USB-stick af te halen.

Een nadeel van deze methode is dat je van tevoren niet weet óf het gaat werken, en ook niet weet hoe lang het duurt voordat je PC de USB-stick succesvol herkent. Ik denk dat ik afgelopen week wel 50 keer de USB-stick in en uit mijn laptop heb gehaald, voordat deze ineens (zonder dat dit logisch lijkt) werd herkend en ik vlug de bestanden eraf kon halen.

Update 23-05-2015:
Mensen vragen me regelmatig (via e-mail of via de reacties op dit bericht) of ik nog meer tips heb. Als de herstelmethode uit dit bericht niet helpt, kan ik helaas niks voor je betekenen. Niet alle kapotte USB-sticks zijn deze wijze te herstellen. Gebruik een USB-stick die problemen gaf nooit opnieuw, maar gooi deze weg. Windows (of een ander besturingssysteem) kan in de war raken van kapotte USB-sticks. Omdat de computer het bestandssysteem op een kapotte USB-stick niet goed herkent, kan deze vragen om de USB-stick te formatteren. Dit haalt niks uit, en kan de gegevens op de USB-stick zelfs nog verder vernietigen. Je kan eventueel overwegen om gebruik te maken van zogenaamde ‘data herstel’ diensten. Bedrijven die dergelijke diensten aanbieden, beschikken over specialistische apparatuur om de chip in je USB-stick uit te kunnen lezen. Let op: dit is vaak niet goedkoop en kan zomaar honderden euro’s kosten.

71 antwoorden
 1. valery
  valery zegt:

  Hiephoi!

  Ik barste vandaag nog net niet in huilen uit toen ik merkte dat mijn USB stick niet meer werkte:'(
  Hierop stonden namelijk alle foto’s van mijn dochtertje (nu 8 maanden).
  Ja alle foto’s die ik van haar had!!!

  Na 2,5 uur vroeten en wiebellen hoorde ik eindelijk die langverwachte pieptoon dat hij een apparaat had gevonden! Gelukkig hoefde ik de USB stick niet vast te houden en kon ik snel alle foto’s naar mijn harde schijf kopieren!
  Voor mij geen USB stick meer voor bestanden die kostbaar en onvervangbaar zijn:D

  Beantwoorden
 2. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Hoi Valery,

  Gelukkig heb je de foto’s er nog af kunnen halen!! USB-sticks zijn inderdaad ongeschikt als permanent opslagmedium en kunnen het beste als tijdelijk opslagmedium worden gebruikt. Belangrijke bestanden op een harddisk en als backup op cd/dvd.

  Beantwoorden
 3. valery
  valery zegt:

  Ik ben er nu ook achter dat het geen handig opslagmedium is voor bestanden die belangrijk zijn! Nu staat gewoon alles op de harde schijf van mijn laptop.
  Deze week ga ik een externe harde schijf halen om de foto’s daarop te zetten!

  Ik was in ieder geval super blij met deze blog en hij heeft mij ontzettend geholpen!

  Beantwoorden
 4. naomi
  naomi zegt:

  Hey!

  een vraagje..
  Mijn poortje (dat zilvere dingetje) is eraf gevallen.
  Nu heb ik hele belangerijke bestanden erop staan.
  Is het nog mogelijk om de bestanden van mijn usb af te halen, odanks het feit dat het poortje eraf is gevallen?

  Beantwoorden
  • Rose
   Rose zegt:

   USB stick uit elkaar halen (dus het beschermhoesje) en de pinnetjes van de connector met je chip verbinden. Dan voel je je misschien nog stommer maar het werkt wel.. dit mits je usb zelf eerder geen storingen heeft veroorzaakt (uit je pc halen voor het officieel uitwerpen). Succes

   Beantwoorden
 5. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Hoi Naomi,

  Als de connector van je USB-stick (het gedeelte dat je in je pc stopt) heeft losgelaten dan is er ook geen verbinding meer tussen de connector en de daadwerkelijk geheugenchip op je USB-stick. Volgens mij is dat zelf niet meer te repareren.

  Er zijn wel bedrijven die tegen een behoorlijke prijs de gegevens er nog af kunnen halen. Een van deze bedrijven is Reqor uit Amsterdam. Minimale kosten: 270 euro. Of de informatie op de USB-stick dit bedrag waard is, kan alleen jij bepalen.

  Beantwoorden
 6. Marcella
  Marcella zegt:

  Hoi,

  Ik zag net dat mijn usb stick verbogen in de poort zat, en nu ziet de pc m niet meer.
  Is daar nog wat aan te doen met wat wrikken en wroeten?
  Ik hoop t echt, want ik heb er veel werk op staan. Toevallig wilde ik er net een back up van maken!
  Hopelijk is er nog hoop ;-)

  marcella

  Beantwoorden
 7. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Hoi Marcella,

  Het is erg moeilijk om te zeggen of je USB-stick nog te redden valt. Er zijn zeker situaties waarbij mijn trucs niet meer werken, maar als er sprake is van een los contact kunnen de trucs mogelijk wel helpen. Het is alleen zo moeilijk te zien van de buitenkant! :-)
  Nu weet ik niet precies wat je bedoeld met “verbogen”, maar ik zou het zeker niet te snel opgeven. Gewoon blijven proberen.

  Beantwoorden
 8. Arjen
  Arjen zegt:

  Anderhalf jaar nadat je dit stuk geplaatst hebt, heeft het mij ook weer ontzettend geholpen! Na ontelbare keren proberen, herkende hij opeens de USB stick weer! Een supertip dus, zeker omdat de rest van Google mij vooral probeert software aan te smeren. Bedankt!!!

  Beantwoorden
 9. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Dank je voor deze tip. Ik zat al op daterecovery sites te kijken, maar die prijs!

  Heb ik zelf nog een tip. Ik had een verbogen usb stickje, met jammer geneog alle belangrijke documenten van mijn afstudeerscriptie (net een nieuwe pc gehaald, vandaar geen back-up) Met wrikken lukte het niet, maar met het kantelen van mijn desktop raar geneog wel. Ik heb hem nu in een hoek van meer dan 45 graden tegen mijn been staan en nu ziet hij het stickje we;. Misschien een tip voor anderen?

  Beantwoorden
 10. Laura
  Laura zegt:

  Dag Dennis,

  ik hoop dat je me wellicht kunt helpen. Mijn USB stick doet het niet meer. Het volgende is er aan de hand:

  ik was met een fotoalbumprogramma bezig die ineens een fout gaf (ik weet niet meer welke, sorry). Het programma sloot zich automatisch af. Na opnieuw te hebben opgestart bleek m’n usb stick het niet meer te doen. Mijn computer herkend hem nog wel en opent ook de schijf. Maar in plaats van mappen met foto’s krijg ik bestanden te zien met de naam DDD bestand. Alle bestanden zouden zijn gewijzigd op 4-2-2014 en zouden 1,06 GB moeten zijn. Lijkt me niet kloppen.

  Heb jij enig idee wat ik hier aan kan doen. Ik ben zo verdrietig, ik zit te huilen terwijl ik dit type. Foto’s van mijn kinderen van 2010 tm augustus staan erop en die zijn me zo dierbaar.

  Alvast bedankt.

  Groet, Laura

  Beantwoorden
 11. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Hoi Laura,

  Wat vervelend om te horen! Bestanden kwijtraken is nooit leuk, maar foto’s zijn toch vaak het meest vervelend. Ik zou willen dat ik een kant-en-klare oplossing voor je heb, maar dat is helaas niet zo. Het heeft er alle schijn van dat je USB-stick het spontaan heeft begeven. (dan ga ik er even vanuit dat er niets anders aan de hand is, zoals een virus, spyware, of iets anders)

  Er is altijd een kleine kans dat de gegevens op de stick niet werkelijk corrupt zijn, maar alleen corrupt lijken omdat er een los contact is. Een vereenvoudigd voorbeeld om duidelijk te maken wat er volgens mij mis gaat: je PC krijgt een hoop puzzelstukjes (de gegevens op je USB-stick) en gaat er vanuit dat deze puzzelstukjes de bestanden vormen. Je PC weet echter niet dat er door het losse contact misschien wel puzzelstukjes ontbreken, en probeert er toch een kloppende puzzel (bestanden) van te maken. Het resultaat: de puzzel (je bestanden) ziet er raar uit en is niet meer te gebruiken.

  De enige (goedkope) optie die je dan nog hebt is proberen de USB-stick aan de praat te krijgen door het truukje toe te passen dat ik mijn artikel beschrijf.

  Je hebt er nu niet zoveel aan, maar ik blijf benadrukken dat een USB-stick als tijdelijk opslagmedium gebruikt dient te worden. De kwaliteit van USB-sticks is in de meeste gevallen onvoldoende om op te kunnen vertrouwen.

  Succes ermee!

  Beantwoorden
 12. Saskia
  Saskia zegt:

  Och, nou lichte stres bij mij. Ben pas 5 minuten bezig maar ik hoop dat ook dit gaat werken. Kan wel janken!

  Groetjes en bedankt voor deze tip!

  Beantwoorden
 13. bart
  bart zegt:

  ik zou mijn idee pas als laatste proberen maar ik zat al een uur te wriken en toen was ik het zat dus ik smijt mijn stick tegn de muur, komt mijn broer binnen zegt ie:laat mij es proberen en nu kan ik hem er weer in elke hoek instoppen :P

  Beantwoorden
 14. alisha
  alisha zegt:

  Hai, in mijn geval is het niet zo dat mijn computer de usb stick niet meer herkent. Hij herkent mijn usb stick wel, alleen als ‘verwisselbare schijf’ en niet meer als naam van de usb (datatraveler g3). Als ik de usb aan wil klikken, krijg ik een melding ‘usb is niet geformatteerd, nu formatteren?” Ook ik ben een van de genieen die haar scriptie erop heeft staan, maar deze nergens anders heeft opgeslagen :( Enig idee hoe ik de stick kan openen en mijn bestanden er toch af kan halen? Alvast bedankt!

  Beantwoorden
 15. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Hoi Alisha,

  Het niet goed herkennen van de USB stick zoals jij beschrijft, is volgens mij ook een van de tekenen dat er ergens een los contact zit. De door mij beschreven methode zou ook in dit gevallen kunnen werken. Het probleem van de methode is echter bekend: je weet niet

  Beantwoorden
 16. Nicky
  Nicky zegt:

  Nou ik kan wel janken ik ga het op alle mogelijke manieren proberen. Mijn hond heeft net doodleuk aan mijn USB zitten knagen. De aansluiting is dus helemaal vervormd. Er stonden een hele hoop belangrijke dingen voor school op, meeste staat wel op mijn laptop maar een aantal dingen niet. Dat is nog niet het ergste, maar het dagboek van mijn vriend staat erop toen hij op uitzending was naar Afghanistan………………

  Kan zoiets gemaakt worden ????

  Beantwoorden
 17. goedkope USB sticks fan
  goedkope USB sticks fan zegt:

  Grappig dat je bij zo’n USB stick snel aan technische dingen denkt terwijl het soms ook gewoon even een kwestie is van goed erin duwen.

  Beantwoorden
 18. Leuke usb sticks
  Leuke usb sticks zegt:

  Leuk om te lezen dat ik gelukkig niet de enige Saskia. Ik was ook meerdere minuten aan het knoeien en prutsen. Gelukkig heb ik mijn vakantie foto’s weer teruggekregen!

  Beantwoorden
 19. PROBLEEM
  PROBLEEM zegt:

  Mijn usb stick doet het nog wel (deels) maar de 2 mappen die er op stonden zijn weg, of in ieder geval niet meer toegankelijk… Alleen de losse documentjes zijn nog te openen en terug te vinden… Helpt het nu ook als ik mijn usb-stick tegen muur gooi of in alle hoeken in de poort probeer te duwen? Of is er wat anders aan de hand?…

  Beantwoorden
 20. Jesse
  Jesse zegt:

  Geachte Dennis Baaten,

  mijn laptop is gister van de trap gevallen met usb er in. al mijn school projecten van 3 jaar staan op mijn usb stick, als ik nu de usb stick in een computer stop brand het lichtje wel dat hij het doet maar er word niets aangegeven op de computer dat er een device gevonden is.
  ben ik voor altijd alles kwijt?
  ik dacht ja het lichtje brand nog dus hij zal het wel doen,, maar niet dus…. wat kan ik doen?

  Beantwoorden
 21. USB stick gesloopt
  USB stick gesloopt zegt:

  Hallo,

  Ik heb aan mijn usb lopen draaien en doen en het lampje ging branden, maar gelijk daarna verscheen het volgende in beeld: USB wordt niet herkend. (hetzelfde is nog 10 keer daarna gerhaald)

  Vervolgens heb ik er weer aan lopen draaien en ik denk dat ik hem nu gesloopt heb….er komt helemaal geen licht uit! Geen contact niks-nada-noppes..

  Wat nu??

  Groetjes

  Tip van mij voor andere lezers: Draai eraan maar wel voorzichtig!!!!!

  Beantwoorden
 22. probleem!
  probleem! zegt:

  hallo!

  Ik heb mijn laptop laten vallen op mijn stick natuurlijk. Het ijzeren stuk zit nu volledig los, het reageert niet meer op mijn laptop ! Er zitten heel belangrijke bestanden op!

  Is dit nog te repareren ?

  Beantwoorden
 23. Wesley
  Wesley zegt:

  Vandaag lekker bezig geweest op de laptop even tijdenlijk werk bestanden op een usb stick zetten, loopt de hond er langs en buigt zo de stick om :-s aansluitingen op het print plaatje zijn los… is dat nog te solderen ??

  Alvast bedankt voor de reactie,

  Beantwoorden
 24. André
  André zegt:

  Goeie tip maar wrik niet met de USB stick in de poort van je pc/mac/notebook. Sluit de stick aan op je pc met een USB-verlengsnoertje. Dan loopt de USB-aansluiting van je pc geen risico.

  Beantwoorden
 25. thomas
  thomas zegt:

  mijn probleem is echter dat hij zegt bij deze computer (verwisselbare schijf) maar er staat nix in, zijn besturing werkt maar bij heeft ergens geen verbinding met de opslag, ik heb zo’n ministich van 8gb dus echt wrikken lukt hier niet mee, wat nu ???

  Beantwoorden
 26. sn
  sn zegt:

  Haha! Op het moment dat ik je stukje las dacht ik, ik probeer dat wrikken met die stick even en prompt herkende mn laptop hem. Snel bestanden kunnen over zetten gelukkig. Thanks voor de tip :)

  Beantwoorden
 27. Esther
  Esther zegt:

  Hoi Dennis,
  Bij mij geeft de USB aan “removable disk e” en als ik die wil openen staat er please insert a disk into drive E… terwijl het een usb insteek is. Het zijn heel belangrijke bestanden die er op staan. Kan ik de USB stick ook bij jou brengen?
  Alvast bedankt!
  gr. Esther

  Beantwoorden
 28. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Van de een of andere dag (zonder dat er iets geks mee is gebeurd) is de usb-stick van mijn vriend ineens ‘dood’. Hij geeft geen melding als ik em in de computer doe en het lampje op het stickie gaat ook niet aan. Wat te doen?

  Beantwoorden
 29. Jolanda
  Jolanda zegt:

  Mijn broertje heeft het met zijn gouden vingers voor elkaar gekregen! Het kostte mij zo’n 100 pogingen, hem maar 1! Onvoorstelbaar. Bestanden zijn er THANK GOD vanaf!

  Beantwoorden
 30. Niels
  Niels zegt:

  Héél erg bedankt!!!
  Mijn USB-stick was van een flat gevallen (Ja: ECHT WAAR).
  Al mijn belangrijke schoolbestanden erop, na 30 minuten kloten is het gelukt!

  Beantwoorden
 31. Lies
  Lies zegt:

  Hey,

  Mijn USB geeft geen teken van leven meer, ik heb al verschillende malen hem op verschillende manieren hem uit en terug in de computer gestoken. Maar iedere keer als ik hem uit de pc haal is hij warm, kan dit dan nog opgelost worden?

  Mvg,
  Lies.

  Beantwoorden
 32. Melanie
  Melanie zegt:

  Ik heb een ander probleem. Ik kan ineens geen bestanden meer openen in mijn geheugenstick.
  Heb er 2 dagen geleden nog vollop mee gewerkt. En gister misschien ook nog, maar dit weet ik niet meer precies.
  Ik heb de stick getiteld. Die titel staat er nogsteeds.
  Dan open ik deze en dan zie ik de door mij gegeven mapnaam in vreemde letters namelijk ZAKElI~1.
  En als ik die open:
  H:ZAKElI~1 verwijst naar een lokatie die niet toegankelijk is. De lokatie kan een harde schijf op deze computer of in het netwerk zijn……….. etc etc etc..

  Help!
  Er staat meer dan 3GB materiaal op, en ik moet hier bij kunnen. Daarna beloof ik plechtig de geheugenstick weg te gooien.
  Wie weet er raad.

  Beantwoorden
 33. Andrea
  Andrea zegt:

  Als ik mijn usb er in doe hoor je wel het bekende geluidje van nieuwe hardware maar krijg de melding unknown device. Dit is gebeurd nadat ik de usb ergens uithaalde en ik nogal statisch was (bleek toen ik dus een schokje kreeg) . Nu wordt ie door geen enkel apparaat meer herkend. Weet je hier ook iets op??

  Beantwoorden
 34. Arnold
  Arnold zegt:

  Hoi Dennis,

  Mijn neef had meer dat 5 Gb op zijn stickje staan, waaronder belangrijke afstudeerstukken. Hij kreeg plotseling de melding Unknown Device melding.
  De usb-stick werd vervolgens niet meer herkend. Ik heb de usb-stick voorzichtig uit elkaar gehaald, waardoor ik met mijn handen voorzichtig de stick kon bewegen en tevens er druk op kon uitoefenen. Hierdoor werd plotseling de geheugenstick herkend door Windows en kon ik vervolgens alle bestanden selecteren en op mijn bureaublad zetten. De geheugenstick is vervolgens naar de eeuwige jachtvelden verdreven en mijn neef heeft z’n lesje nu wel geleerd.

  Beantwoorden
 35. Anne
  Anne zegt:

  Teleurstellend de usb-stick meerdere keren in en uit de computerpoort gehaald. Helaas gebeurt er niks.. Ik baal ontzettend wat ik was voor mijn stage bezig met het afronden van mijn onderzoenksrapport en nu mis ik toch wel belangrijke informatie.

  Zijn er nog andere mogelijkheden?

  Beantwoorden
 36. Douwe
  Douwe zegt:

  Ik zit hier ook met een USB stick die het niet meer doet. Er zit een rood lampje op, maar die brand niet. In welke pc ik het ook probeer. En de computer pakt de USB stick ook niet. Heb veel geprobeerd met de tip van het wrikken, buigen en draaien, maar het lijkt niet te werken. Het is eens USB die ik voor school gebruik, dus ik ben bang dat ik nu alles opnieuw kan doen :(

  Beantwoorden
 37. marcel
  marcel zegt:

  Hoi Dennis,

  Na een hoop gestress kwam ik op het idee om maar eens te googelen naar wat je moet doen met een kapotte usb-stick. Zo kwam ik op je blog. 3 keer rommelen en wrikken en YES!

  Je raad scheelt mij heel veel tijd! DANK!

  Beantwoorden
 38. Sander
  Sander zegt:

  Beste Dennis,

  De USB van mijn vriendin geeft aan dat je hem moet formatteren als je hem erin stopt. Meer kan ik niet doen. Nu heeft ze helaas geen back-up gemaakt en zit er uren schoolwerk op die ze snel nodig heeft..
  Ik hoop dat jij de oplossing voor mij hebt..

  Alsjeblieft help mij!

  Mvg,
  Sander

  Beantwoorden
 39. Jeroen
  Jeroen zegt:

  Beste Dennis,

  Dank je voor de tip om de usb stick licht te buigen, te wringen enz. Bij mij ging die het vrij snel weer doen. Ik was ten einde raad, want mijn usb werkte ineens niet meer. Vanochtend op school had ik hem bij het lesgeven nodig, maar hij startte dus niet op. Heel vervelend als een hele klas op je wacht. De systeembeheerder op school zei nog dat de usb stick gewoon kapot is en dat ik hem weg moest gooien. Gelukkig dat ik dat niet heb gedaan. Ik heb eerst op internet gezocht en kwam als eerste jouw site tegen. na jouw tip heb ik even gewrikt en de usb stick licht gebogen. En ineens deed die het weer. Wel heb Ik de bestanden nu snel overgezet, want ik ben bang voor een nieuwe crash. Ik weet helaas niet in hoeverre ik deze stick in de toekomst nog kan vertrouwen.

  Vriendelijke groet,
  Jeroen

  Beantwoorden
 40. Elke
  Elke zegt:

  Oef gelukt!!! Heel erg blij. Bedankt voor deze info, Dennis en anderen die handige tips opschreven.
  Ik ben op vakantie, maar wilde toch werken aan mijn thesis en deed dit op mijn usb stick, omdat ik dan op verschillende computers kan werken.
  Alleen herkende geen enkele computer nog mijn usb stick nadat ik hem, na op bed te liggen met mijn laptop, in een hoek van 45 graden zag zitten t.o.v. de usb poort.
  Ik was al een uur aan het zoeken op internet of er nog iets te redden viel (dagen van werk!) toe ik op deze website kwam. Uiteindelijk lukte de 50 keer in en uit methode een beetje, laat ons zeggen, mijn laptop wist af en toe eens dat er uberhaupt een usb stick werd ingestopt.
  Uiteindelijk gelukt door mijn laptop zelf 30 graden schuin links te houden, mijn usb stick een 15 -20 graden naar rechts gedrukt te houden, en dan snel-snel met mijn linkerhand mijn bestanden te copy pasten naar mijn laptop. Ik heb het in drie keer moeten doen, omdat ik steeds mijn goede hoek weer kwijt was, en mijn usb stick dan meteen niet meer herkend werd, maar nu heb ik alles terug.
  Ik ben zo opgelucht! Ik had natuurlijk back ups moeten maken, een simpel emailtje naar jezelf op het einde van de dag met je recentste bestanden is goud waard. Dat doe ik normaal gezien wel. Maar ja, mijn hoofd is toch in vakantiestemming waarschijnlijk ;)

  Beantwoorden
 41. Anshea
  Anshea zegt:

  Hoi Dennis,

  Het probleem dat ik met mijn usb stick is dat hij wel aangeeft dat er bestanden in zitten, maar als ik op de usb stick klik geeft hij aan dat de map leeg is.

  Kun je me alsjeblieft helpen?

  Met vriendelijke groet,
  Anshea

  Beantwoorden
 42. Audrey
  Audrey zegt:

  Er staan hele belangrijke (voor mij toch) foto’s en video’s op deze USB-stick. Ik haalde hem er per ongeluk uit zonder eerst aan te duiden dat ik hem eruit wil halen en is deze dus onveilig eruit gehaald. Sinsdien werkt mijn USB-stick wel maar als ik hem aansluit op de pc en er dan bv op wil klikken om mijn foto’s te bekijken, staat er dat ik de stick moet formatteren en als ik dat dan wil doen, dan staat er dat ik dan wel al mijn gegevens (dat op de stick staan) kwijtraak. Deze kan ik echt niet kwijt! Ik heb al uren zitten wenen, weet u hier iets op?

  Beantwoorden
 43. Dennis Baaten
  Dennis Baaten zegt:

  Als een externe harddisk het niet meer doet, dan komt dit vaak door een kapotte USB adapter (de chip) in de behuizing. Wat in een dergelijk geval kan helpen om je gegevens veilig te stellen is het uitbouwen van je harddisk uit de externe behuizing, en deze met een andere USB adapter aan te sluiten. Google maar eens op “sata to usb adapter”.

  Beantwoorden
 44. Theo Kooijmans
  Theo Kooijmans zegt:

  een handige tip die ik vandaag uitprobeerde was de volgende,
  maak de USB stick behoorlijk heet met bijvoorbeeld een verf afbrander.
  Sluit hem dan weer aan in een warmte isoleerde doek.

  De SMD electronica wordt dan weer min of meer opnieuw gesoldeerd…

  Beantwoorden
 45. M. Seip
  M. Seip zegt:

  Bedankt! Je tips werkten inderdaad. Met een beetje drukken en buigen lukte het om toegan te krijgen en de data eraf te halen.

  Beantwoorden
 46. Kristel
  Kristel zegt:

  Hallo,
  Kan u mijn helpen. Ik heb een tijd geleden mijn usb een keer geformatteerd. nu geeft hij weer formateren aan. Nu kom ik dus niet meer in mijn mappen. Heeft u een oplossing.

  Met vriendelijke groet,
  K de Vries

  Beantwoorden
 47. Goede automatisering | Julia Koning
  Goede automatisering | Julia Koning zegt:

  Ik heb hetzelfde meegemaakt als veel mensen hierboven! Ik heb mijn laptop laten vallen met mijn usb erin.. Hartstikke dom natuurlijk maar ik wil heeeel graag de foto’s die erop staan terug. Wie heeft er tips? Hij is niet gebroken of iets dergelijks maar herkent hem gewoon niet meer! Wel komt er een geluidje als ik de usb aansluit maar dan doet ie niks meer!

  Beantwoorden
 48. hulpeloosmeisje
  hulpeloosmeisje zegt:

  Hallo allemaal, een paar dagen terug kreeg ik een nieuwe laptop, dus heb ik al mijn oude foto’s op een USB stick gezet. Dit ging nog prima. Alleen toen ik ze vanochtend op mijn laptop wilde overzetten kreeg ik de melding dat mijn laptop mijn USB niet kon lezen. Alsjeblieft weet iemand wat ik nu moet doen? Zit al uren te draaien en te duwen.

  Beantwoorden
 49. M. Donkersteeg
  M. Donkersteeg zegt:

  Heel hartelijk bedankt voor je tip. Ik zag mijn afstudeeropdracht al helemaal als verloren….na lang ploeteren is het mij ook gelukt om weer contact te krijgen. De bestanden zijn nu veilig.

  Beantwoorden
 50. Guus
  Guus zegt:

  Je kunt als je handig bent de usb stick uit elkaar halen en een nieuwe stekker erop solderen in principe is de data er altijd nog af te halen zolang het geheigen niet beschadigd is dat heb ik al vaker gedaan.

  Beantwoorden
 51. Linnepin
  Linnepin zegt:

  Het is niet te geloven, maar na de USB stick in meerdere laptops geprikt te hebben, zelfs nog een hele oude desktop computer, bij een computer repairshop geweest; overal code 43, unknown device.
  Niet gedacht dat ’t zou werken, toch tientallen keren in en uit de laptop gehaald en ineens ‘pling’, hij deed ’t wonderbaarlijk genoeg. Gelijk bestanden overgezet, niet alle foto’s zijn gesaved, maar ongeveer 98%.
  Heel blij mee!!!

  Beantwoorden
 52. Mariska
  Mariska zegt:

  Hallo,

  Ik heb net nog gewerkt met mijn usb stick, maar nu geeft hij alleen nog een mapje met LOST.dir. aan.
  Is dit nog te herstellen?
  Ik hoor graag wat ik moet doen.

  Vriendelijke groet, Mariska

  Beantwoorden
 53. Frits
  Frits zegt:

  Ik heb bij de nieuwe Windows 10 USBstick crashes gehad. De stick liet de pc crashen, en er werden foutgegevens verzameld en de pc werd daarna opnieuw opgestart. Bij contoleren op fouten werd niks gevonden en als de pc uit staat en de stick erin zit en dan de pc aangezet wordt, doet alles het normaal zonder fouten. Ik heb snel de stickinhoud gered, en daarna, dankzij John van der Aart van Computeridee, de sticks. Sticks van PNY deden dit namelijk, en ik wist enkel dat je langzaam formatteren moest, wat niet goed afgehandeld werd aan het eind van dat prtoces.
  Oplossing: HDD low level format tool gebruiken.
  Start dat gratis programma, versie 4.40 op. En formatteer de stick opnieuw in zijn geheel. Hij wordt dan geheel schoon, niks van oude formattersessies en bestanden blijven dan behouden. Als dat gebeurd is, sluit je het programma en ga je naar schijfbeheer. Zodra je dat opent, komt automatisch de vraaf of je de stick wilt initialiseren met als keuze MBR of GPT. GPT is nieuw, en ondanks dat weinig apparaten dit herkennen, koos ik hiervoor, omdat GPT schijven waarschijnlijk beter bestand zijn tegen fouten. Dat is dus mijn test. Ik zet er dingen op om te proberen, bijv. mp3 bestanden, en die moeten dan blijven werken en niet raar gaan klinken. Ook kies ik voor NTFS formatteren, nadat er geïnitialiseerd is. Vroeger was de stick fat 32 geformatteerd. En dan hoop ik dat het goed blijft gaan. Ik denk nl dat in dit geval de fout zat in Windows 10. Verder nog belangrijk, dat die sticks van PNY beiden identiek zijn, en allebei hetzelfde probleem hadden na de nieuwe Windows 10 geïnstalleerd te hebben. Beiden zijn USB3.0 van 64 gigabite. Ik kon echt niks meer met de sticks en na genoemde acties werkte alles weer perfect.

  Beantwoorden
 54. Jeannette
  Jeannette zegt:

  Ik had er geen vertrouwen in. Mijn laptop was op de grond gevallen op de usb stick.Helemaal verbogen.
  Mijn laptop herkende de usb niet. Het advies om wat te frummelen met de stick hielp niet. Ik heb de stick open gemaakt zodat ik het kaartje zag zitten. Zag geen beschadegingen. Het omhulsel heb ik weer dicht geknepen en toen ik de usb in mijn laptop stopte werkte die weer.
  Super advies.
  groet Jeannette

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] ineens (zonder dat dit logisch lijkt) werd herkend en ik vlug de bestanden eraf kon halen." https://www.dennisbaaten.com/2009/06/…-kapot-en-dan/ Laatst gewijzigd door theokus; vandaag om 13:19 Ubi bene, ibi patria. BD0388BE Een website […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.