Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (ook wel simpelweg MVO genoemd) staat voor Baaten ICT Security in het kader van maatschappelijke betrokkenheid. Een manier om iets terug te geven aan de maatschappij, door het steunen van goede doelen en initiatieven met een sociaal en/of duurzaam karakter. Dit kan zijn in de vorm van een donatie, maar ook andere vormen zijn denkbaar. Denk bijvoorbeeld aan een presentatie, demo of gastcollege op het gebied van informatiebeveiliging.

Zoekt u steun voor een initiatief en denkt u dat dit misschien wel past bij Baaten ICT Security? Neem dan vrijblijvend contact op. Hieronder treft u een overzicht van initiatieven waaraan Baaten ICT Security een bijdrage heeft geleverd.

[2015] Onder de indruk van het fantastische vrijwilligerswerk door oud-collega Dick Leegwater die zich in Aveiro (Portugal) inzet voor verwaarloosde en achtergelaten honden en katten, besloot Baaten ICT Security in augustus 2015 gehoor te geven aan een noodoproep. Als gevolg van de verslechterde economische situatie in Portugal, is de financiële steun voor de lokale opvang Pravi Nucleo niet meer voldoende om de ongeveer 150 honden en 120 katten te voorzien van voedsel, water, medicijnen en noodzakelijke medische behandelingen. De bescheiden donatie geeft hopelijk een beetje verlichting.

logo_h200

[2015] Hacking for health is een initiatief van Baaten ICT Security waarmee de security community in Nederland wordt opgeroepen om in november 2015 te doneren aan Stichting ALS Nederland. Bijvoorbeeld een (gedeeltelijke) bug bounty, of gewoon een bedrag naar keuze. Iedereen die een goede gezondheid minstens zo belangrijk vindt als een goede informatiebeveiliging, kan dit laten zien door Stichting ALS Nederland te steunen. Niet alleen veilige systemen, maar ook een ‘veilig lichaam’. Dit initiatief is inmiddels afgelopen, en heeft in totaal €935 opgeleverd.

Baaten ICT Security meldt regelmatig op eigen initiatief beveiligingskwetsbaarheden bij organisaties. Dit gebeurt volgens een zogenaamde responsible disclosure procedure. Door beveiligingskwetsbaarheden op verantwoorde wijze te melden, draagt Baaten ICT Security bij aan een veiligere wereld. De gevolgen van misbruik van informatiesystemen door cybercriminelen kunnen behoorlijk zijn, en we dragen allemaal een verantwoordelijkheid om het personen met kwade bedoelingen zo moeilijk mogelijk te maken.

[2016] In het voorjaar van 2016 gaf Dennis Baaten twee gastcolleges Informatiebeveiliging voor tweedejaars MBO studenten aan de opleiding ICT-Netwerkbeheer niveau 4 aan het Landstede MBO in Harderwijk. Onderdeel van deze gastcolleges waren een tweetal hackdemo’s.

[2016] In het najaar van 2016 organiseerde Baaten ICT Security een kennissessie informatiebeveiliging voor ondernemers in de regio Molenwaard. Bezoekers kregen inzicht in de digitale dreigingen waar organisaties mee te maken hebben, en ontvingen tips hoe hiermee om te gaan.

[2016] Ook in 2016 steunt Baaten ICT Security het goede doel! In december 2016 hebben wij een donatie gedaan aan het Rode Kruis in het kader van de jaarlijks terugkerende actie 3FM Serious Request van de Nederlandse radiozender NPO 3FM. De opbrengsten van de actie worden dit jaar gebruikt voor het bestrijden van longontsteking bij jonge kinderen.

[2017] Begin 2017 aan Baaten ICT Security de eer om iets te mogen vertellen over informatiebeveiliging op een personeelsbijeenkomst van Het ConsultancyHuis. We spraken onder andere over kwetsbaarheden waar veel organisaties mee te maken hebben, maatregelen die hiervoor genomen kunnen worden, en over de donkere kant van het internet. Met een aantal sprekende voorbeelden erbij werd het een leuke en interactieve sessie.

[2018] In februari 2018 naam Baaten ICT Security deel aan Alblasserwaard On Stage als onderdeel van Onderwijs On Stage. Dit evenement is bedoeld om VMBO leerlingen kennis te laten maken met verschillende beroepen. Baaten ICT Security vertelde over het beroep Ethisch Hacker en liet leerlingen tijdens de Doe Dag verschillende opdrachten uitvoeren. De reacties van de leerlingen waren zeer positief en ze vonden het vooral leuk om dingen zelf te doen.

Wie kent Wikipedia nou niet? Het is dé grootste en meest bekende online encyclopedie die wordt bijgehouden door vrijwilligers uit de hele wereld. Wikipedia is een project van de Wikimedia Foundation die zich inzet voor verspreiding en beschikbaarheid van vrije kennis voor iedereen. Het onderhouden en in de lucht houden van Wikipedia is niet kosteloos, en aangezien Wikipedia voor haar inkomsten afhankelijk is van giften, roept zij websitebezoekers regelmatig op tot het doen van een donatie. Omdat Baaten ICT Security de beschikbaarheid van vrije kennis graag wil steunen, en zelf ook vaak gebruik maakt van Wikipedia hebben wij al meerdere keren een bescheiden bedrag gedoneerd: 2016, 2018 & 2019.

[2018] In mei 2018 sprak Dennis Baaten op een informatieavond over de AVG voor kleine ondernemers en zelfstandigen in de gemeenten Molenwaard en Giessenlanden. De aanwezigen (ongeveer 70 personen) kregen achtergrondinformatie over de AVG, en ontvingen daarnaast ook praktische tips waar ze meteen mee aan de slag kunnen.

[2019] In juni 2019 zet Hanni Saes zich in voor de strijd tegen kanker door deel te nemen aan de Daniel3Daagse. Op vrijdag loopt Hanni 5 KM tijdens het Run4Daniel hardloopevenement, en op zaterdag legt ze 85 KM af op de fiets tijdens de toertocht Tour de Rotterdam. Baaten ICT Security steunt Hanni’s inzet met een donatie aan het Daniel den Hoed Fonds. Dit fonds haalt geld op voor meer wetenschappelijk onderzoek in het Erasmus MC Kanker Instituut dat zich inzet voor de genezing van kanker.

[2021] Een jaarlijks terugkerend thema is het steunen van één of meerdere goede doelen. Er zijn zoveel goede doelen met allemaal een goed verhaal, maar we kunnen ze helaas niet allemaal steunen. Vanuit onze persoonlijke normen, waarden en ervaringen voelen we ons doorgaans het meest verbonden met twee thema’s: kinderen en dieren. Daarom is de keuze gevallen op 3 goede doelen: Unicef, Dierenhulp zonder Grenzen (DHZ), en Animal Rescue Canedo (ARC). Unicef vanwege de recente (augustus 2021) uitbarsting van geweld in het toch al onveilige Afghanistan, en DHZ en ARC vanwege hun inzet om dieren in nood te helpen. Petje af en een hele diepe buiging voor mensen die zich dagelijks inzetten om kinderen en dieren te helpen!