Virus- en malwarebestrijding

Cybercriminelen bedenken continu nieuwe manieren om misbruik te maken van organisaties en individuen voor eigen gewin. In toenemende mate worden hiervoor verschillende vormen van malware ingezet, maar is ransomware ongekend populair.

Door het nemen van de juiste maatregelen wordt de kans op een besmetting verkleind en kunnen organisaties zich tegen ransomware beschermen. De kans wordt echter nooit nul, waardoor er geen garantie kan worden geven dat ransomware niet op systemen of in het netwerk terecht komt.

Wanneer een ransomware besmetting heeft plaatsgevonden, zijn er in het algemeen maar drie mogelijkheden om hiervan te kunnen herstellen:

  1. Het gebruiken van een reeds bestaande decryptie tool waarmee de toegang tot bestanden kan worden hersteld. Kijk voor een overzicht van beschikbare decryptie tools op www.nomoreransom.org/nl/decryption-tools.html.
  2. Het terugzetten van de meest recente back-up.
  3. Het betalen van het gevraagde losgeld.

Deze laatste optie wordt in het algemeen afgeraden, omdat het a) niet zeker is dat cybercriminelen daadwerkelijk de toegang tot alle bestanden teruggeven, en b) het verdienmodel van cybercriminelen in stand houdt. Desondanks zijn er verschillende organisaties die zich genoodzaakt voelden om tot betaling over te gaan om verdere schade te voorkomen.

Het is daarom nóg belangrijker om ook maatregelen te nemen die de impact van een besmetting verlagen. Dergelijke maatregelen zorgen ervoor dat organisaties, ondanks een succesvolle besmetting, de schade kunnen minimaliseren en snel hun data en/of systemen kunnen herstellen zodat de reguliere werkzaamheden kunnen worden hervatten. Het bovenstaande overzicht verraad dit al een klein beetje, maar de meest belangrijke maatregel om te kunnen herstellen van een ransomware aanval, is het maken van back-ups.

In de meeste gevallen waarin Baaten ICT Security organisaties bijstaat om te herstellen van een malware aanval, ontbreekt de back-up, is de back-up frequentie te laag, de back-up scope onvolledig, of is ook de back-up beschadigd geraakt door de aanval. En zonder back-up en beschikbare decryptie tool, blijft er maar één optie over: betalen.

Voorkomen of genezen? Baaten ICT Security helpt u graag met het nemen van de juiste organisatorisch en technische maatregelen.

Relevante steekwoorden

Virus, malware, spyware, malvertising, anti-virus, bescherming, decryptie tool, cryptolocker, politie virus, cryptovirus, ransomware, spam, besmette advertenties, USB stick, back-up.


Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking!